Varför vi egentligen älskar regn och lite kunskap om vad regn är?

vad är regn - paraplyer

Regn består av flytande vatten. Det är så härligt att sträcka ut handen utanför paraplyet och känna regndropparna fukta sin hud. Det är vid sådana tillfällen vi förstår hur viktigt regnet är för alla levande organismer.

Regn uppstår i moln där det finns små små droppar av vatten. Regnet håller sig svävande med vindarna som blåser inne i molnet. Så småningom bildas regndroppar av dessa små droppar som växer i storlek och blir så tunga att vindar i molnet inte längre orkar hålla dom svävande. En molndroppe ökar i storlek nästan en miljon gånger för att bilda en regndroppe och dom växer framförallt genom kondensation och att de kolliderar med varandra.

Ibland tar det flera dagar att bilda regndroppar och ibland kan det börja regna redan 30 minuter efter att ett moln bildats. När det är kallare bildas regnet ofta av att snöflingorna från molnet smälter på vägen ner från det kalla molnet. Regndroppar tänker man ofta på som just droppformade, men när de faller ned genom atmosfären mot oss och våra paraplyer är de mer sfäriska.

När regndroppen till sist lämnar sitt moln minskar den i storlek igen mest på grund av avdunstning. Om dropparna ska klara av att överleva hela vägen till marken krävs ofta kilometertjocka moln. De moln som  kallas nimbostratus och cumulonimbus svarar för det mesta av regnproduktionen.

Regn är förstås det som har mest betydelse som källa för färskt vatten i stora delar av världen och är en förutsättning för hela vårt ekosystem. När vi går i naturen och skogen och hör regnet knäppa på paraplyet så börjar vi längta efter att få dricka friskt underbart vatten.

SMHI har undersökt statistik från olika väderstationer i Sverige för att ta reda på om det regnar mer på vissa dagar som till exempel lördagar och söndagar. Deras undersökning visade inga säkra skillnader mellan de olika veckodagarna. Det är nog inte någon skillnad mellan dagarna även om vi kanske märker regn på lediga dagar mer än på vardagar. Att alltid kunna ha med sitt lätta fina paraply på vägen till jobbet eller på söndagspromenaden är ett underbart sätt att få njuta av livet utomhus utan att behöva oroa sig för lite regn.

Rulla till toppen